Gyakori kérdések

Amiről mindenki érdeklődik

Családok életében az életük során az egyik legnagyobb befektetés a családi ház, lakás vásárlása. Az interneten sokkal több az információ, mint amit valaha fel lehet dolgozni egy házépítés során, ezért az építkezni vágyók a bőség zavarától képtelenek néha döntéseket hozni, ezért szeretnénk egyértelmű válaszokat adni kérdéseikre, a fejekben megfogalmazott félelmekre.

Mit jelent, hogy az  építtetők számára is többszörösen előnyös ez a rendszer?

Az épületnek két ára van: az építés bekerülési költsége  és az épület működtetési költsége.

  1. Alacsonyabb bekerülési ár egyszeri megtakarítást eredményez.

Az építési munkálatok 5-8 %-kal alacsonyabb bekerülési összegből kivitelezhetők.

  1. Alacsonyabb működtetési költség folyamatos megtakarítást eredményez, ez növeli a ház értékét! A kiváló, akár passzív háznak megfelelő szigetelés a fűtési-hűtési költségeket drasztikusan le tudja csökkenti (akár 50% alá), melyek a különböző alternatív, vagy megújuló környezetbarát energiaforrásokkal tovább javíthatók a közel 0 energiafelhasználás irányába!

 Tényleg gyorsan elkészülhet a házunk?

 Hagyományos építkezésnél gyorsabb építést tesz lehetővé a HORIZONT™ technológia, mindenki számára az idő a legdrágább, nem mindegy, hogy a kivitelező cég 5-6-7 hónapot dolgozik egy házon vagy 3-4 hónap alatt kulcsrakészen tudja átadni a házat.

A gyakorlatban bizonyított, hogy a téglaépítéshez képest minimum kettő, de akár négy HORIZONT™ ház is felépíthető ugyanannyi idő alatt, ugyanannyi munkaerővel.

Miért lesz nagyobb hasznos alapterületem mintha téglából építkeznék?

Az acélszerkezet erőssége, és a nagy mértékű hőszigetelés miatt vékonyabb falak szükségesek, ezért az építmény hasznos alapterülete a téglaépítéssel szemben 10-15 %-kal nagyobb hasznos alapterületet eredményez. Ez egy kisszoba mérete!

Télen vagy nyáron is építkezhetek ezzel a rendszerrel?

 Évszaktól független építés (rugalmasság – idő megtakarítás)

A HORIZONT™ szárazépítési rendszer munkái – az alap betonmunkáját kivéve – külső hőmérséklettől függetlenül folyhatnak – nincs száradási és technológiai várakozási idő.

Csak típustervek alapján lehet építeni?

A típustervek alapján történő építés igaz gazdaságosabb lenne, de (kevesebb tervezési költség) de az épületeink 99%-a egyedi tervek alapján készült.

A mi szerkezeti rendszerünk nem igazodik modulméretekhez. Minden egyedi méretű lehet (falmagasság, födémhossz, stb). Igazán nagy tervezési szabadság.

 Az épületeket csak a gyártó tervezheti vagy lehet saját tervezőm is?

Az építési engedélyezési és a kiviteli terveket bármelyik építész elkészítheti. Ezt követően

csak a gyártmányterveket készítjük mi. Ingyenes segítséget nyújtunk a tervezési feladatok megoldásához. Amennyiben olyan tervezője van aki még nem tervezett HORIZONT™ házat. Őket mindenben segítjük, számukra már előre kidolgoztuk a tervezéshez szükséges adatokat. Kérésre Tervezési segédletet küldünk. Szaktanácsot adunk statikai, energetikai, akusztikai, és tűzvédelmi problémák megoldásához.

Az acél hőhidat képez, penészedni fog a falam?

Hőhídmentes épületszerkezet nem létezik.

 Ezért fűtött épületek esetében hőhídcsökkentő hőszigetelést kell alkalmazni. Épületeink komplett szigetelést kapnak kívülről belülről, így a hőhidakat megszüntettük.

Az acél leárnyékolja a házat, nem lesz térerő?

A vázprofilok sűrűsége „ritka”40-60 cm, ezért nincs ilyen jelenség.

Mennyire tartós, nem fog összedőlni a házam?

ÉMI által vizsgálva. Ez szabvány szerint több mint 200 év élettartamot biztosít beltéri felhasználás esetén, 4 emelet magasságig!

A párától nem fog rozsdásodni a szerkezet?

A komplett vázszerkezet szigetelve és párazárva van.

A fémszerkezeten a tüzihorganyréteg vastagsága a legmagasabb: 275g/m2. Ez a legjobb rozsdásodás elleni védelmet biztosítja. Az esetlegesen sérült  részeknél katódos védelem alakul ki, mely véd a rozsdásodástól. Vágás csak nyírással történik, hogy a rozsdásodást elkerüljük. Minősített Partnereink csak ezzel a technolóiával építik a házakat. (flexelés esetén festés szükséges).

A könnyűszerkezetes épületeket elfújja a szél, mint Amerikában?

Nem! Mérések szerint a szerkezet szélállósága 300km/h! A Magyarországon mért

legnagyobb szélsebesség ~172km/h. A hirhedt Katrina hurrikán 206-240Km/h szélsebességgel pusztított az Egyesült Államokban. Európa nem hurrikánveszélyeztetett terület.

A könnyűszerkezetes házak értéke kisebb a téglaépítésűeknél igaz ez?

Egyre fontosabb szempont az üzemeltetési költség – a ház „fogyasztása” – a takarékos épületek felértékelődnek. A pozitív tapasztalatok miatt csökkennek az előítéletek. Családi házaink rezsi költsége  nagyon alacsony.

Mi van ha összeroskad benne az üveggyapot, nem lesz szigetelés a házon?

Ez csak akkor fordulhat elő, ha vékonyabb, könnyű, nem megfelelő szigetelést alkalmazunk. A fal teljes keresztmetszetét kitöltő, vagy kellő merevségű szigetelésnél nem roskad össze a szigetelés. 20 éve építjük a házainkat, már többször megvizsgáltuk a falszerkezetek szigetelését, hogy erről megbizonyosodjunk.

Vékonyak a fal ezért biztosan rossz a hangszigetelése, áthallatszik a fal, kopog a födém, igaz ez?

Erre kellenek számok, a Csaba előadásában van ilyen, elkérem.

Lehet-e terheket rögzíteni a gipszkarton falakra?

Természetesen 40 kg/fm alatt üregdűbellel közvetlenül a gipszkartonra e fölött a tartóvázhoz, vagy segédvázhoz, akár egy laposvas segítségével (konyhabútor).

Ha lezárjuk a párát nem fog lélegezni a ház? Párazárás vagy lélegzés?

Hiedelem: a „lélegző fal” – a helyiség páratartalmát csökkenti szellőztetés nélkül is

(„biztosítható a kellemes páratartalom folyamatos szellőzés nélkül is.”)Tény: átlagos mértékű légcsere mellett a pára max. 1%-a diffundál a falakon keresztül (kutatási eredmény).

A szerkezetbe bejutó nedvesség károkat okozhat minden építőanyagnál ezért kell a szigetelést jól elvégezni.

Ha nincs tégla akkor biztos gyorsan kihűl és gyorsan fel is melegszik a házam?

A tégla, vagy beton fal hőtárolóként funkcionál, azaz ha felmelegedett akkor nehezen hűl ki, ha lehűlt akkor nehezen melegszik fel. A felmelegedett betonfal, vagy téglafal este leadja a napközben felvett hőt, ezért szellőztetéssel nem lehet lehűteni a házat, a HORIZONT™ technológiával épített házaknál ilyen gond nincs, a szigetelés a legmagasabb igényeknek is meg tud felelni, egyszerű kereszthuzattal esete könnyen 20 fok körülire hűthetjük a házunkat. A nyári felmelegedést ellen már a tervezőasztalnál kell gondolni, a tájolás, árnyékolás igen sokat tehet ellene.

Tévhit: Minél nagyobb a hőtároló képesség (tömeg) – annál jobb.

Tény: Minél nagyobb a hőtároló képesség (tömeg), annál rugalmatlanabbul reagál igényeinkre az épület (hosszú felfűtési és lehűtési idő). Kis hőtárolás esetén az esti szellőztetés hatékonyan hűt.

Jelent-e megtakarítást, hogy építésnél hatékonyabb az anyagfelhasználás?

A precíz, méretre szabott acélszerkezetnél keletkező hulladék 0,5 % alatti. A szárazépítési anyagok is minimális hulladékkal beépíthetők. Nincs akkora gond a sit kezeléssel, itt is lehet 1-200.000Ft-ot spórolni.

Kicsi a ház súlya, elfújja a szél?

Egy kulcsrakész 100 m2-es HORIZONT™ ház súlya 25 tonna, szemben a 250-300 tonnás téglaházzal. Viszont a rugalmassága rendkívül jó, nem véletlen építenek földrengésbiztos felhőkarcolókat acélból és beton szerkezetből.   A kisebb súlynak köszönhető, hogy az alapozási, szállítási és anyagmozgatási költségek jóval alacsonyabbak. Egy 100 m2-es ház tetőszerkezettel, egy kamionnal elszállítható, akár előreszerelt állapotban is.

Ha ez ilyen jó miért nem látunk több fémszerkezetes házat épülni Magyarországon?

Ez idáig több, mint 2000 ház (épület) épült fel Magyarország, Európa, Ázsia több pontján, Hazánkban a szokások és csak a szokások azok amelyek alapján sok téglából épült házat lehet látni. Aki előre gondolkodik a minimális energiaigényű ház iránt az már nem igazán épít  téglából. Sok helyeb  többek között Szlovákiában, Németországban teljesen elfogadott már a könnyűszerkezetes építési rendszerünk.

Reméljük sikerült meghoznia a döntés és most már mást nem is választana. Élvezze Ön is a saját  HORIZONT™ házának előnyeit.