Hogyan kaphatunk jobb minősítést?

Hogyan kaphatunk CC kategóriánál jobb minősítést? Mi kell az AA+ energiatanúsítványú épület építéséhez

Bővítették az energiabesorolás skáláját 10-ről 12-re. 2016. január 01-től hatályos a jogszabály.

  • Bevezették a megújuló részarány fogalmát, aminek gyakorlati következménye, hogy amennyiben nincs megújuló energia hasznosítás (napelem, napkollektor, hőszivattyú, kandalló, stb.), nem lehet CC kategóriánál jobbat adni!
    Ez egy elég nagyfokú változás, ezért még egyszer leírom: ha nincs megújuló, nem lehet CC-nél jobb osztályba sorolni!
  • Adalék, hogy még ha van is megújuló energia termelés, annak el kell érni a teljes energiafelhasználás 25%-át, amelyet külön számítással kell igazolni.
  • Ha van megújuló és eléri a 25%-os arányt, akkor már kaphat BB besorolást. Azonban az AA szint eléréséhez szükséges még: időjárásfüggő szabályozás (ilyen pl.: gázkazánok esetén külső hőmérséklet-érzékelő szonda ill. termosztát), helyiségenkénti szabályozás (pl. termosztatikus szelepek) és még néhány egyéb feltétel is.
  • A nagyobb alapterületű ingatlanoknál lehetőség van a használati melegvíz felhasználását a korábbinál kisebb értékkel számolni. Ennek eredményeképpen egy nagyobb ház kicsit könnyebben érhet el jobb besorolást.

Az épületeinket a jelenben a jövő számára építjük? Kérdés kell-e drága berendezésekkel CC-nél jobb besorolás? Döntse el mindenki saját maga.

A felsorolás nem teljes, a részletekért keresse az aktuális jogszabályt!